Leven met lipoedeem: werken en reizen

*WERKEN

Werken en het juiste werk vinden is met lipoedeem niet altijd gemakkelijk. Vrouwen met lipoedeem krijgen vaak last van zware benen bij te lang staan of zitten. Soms is er pijn in de benen of armen. Ook het krachtverlies kan een rol spelen in het nog goed kunnen uitoefenen van een job.

Om je goed te laten adviseren kan je contact opnemen met de preventiedienst van je werkgever. Grote bedrijven hebben vaak een eigen interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Kleinere bedrijven zijn verplicht aangesloten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Dit zijn diensten zoals IDEWE, ARISTA, MEDIWET,…

Binnen deze diensten zijn er verschillende departementen.

Je hebt het medische luik  met een arts en een verpleegkundige waar je onder andere op medisch onderzoek kan gaan. Voor sommige werknemers is dit jaarlijks verplicht, bij anderen kan dit ook drie- of vijfjaarlijks zijn. Dit hangt af van het soort werk dat je doet. Op zo’n medisch onderzoek kan je vragen stellen i.v.m. je werksituatie en eventuele vragen naar aangepast werk. Wanneer je niet uitgenodigd wordt binnen afzienbare tijd kan je zelf een spontane consultatie aanvragen. Ben je een tijd  in ziekteverlof, dan word je daarna uitgenodigd voor een consult  om na te gaan of je in staat bent om het werk te hervatten.

Er is ook een ergonomisch team binnen de dienst voor preventie en bescherming op het werk. Hier is het vaak mogelijk om een ergonomische audit aan te vragen. In sommige bedrijven is er een ergonoom aanwezig in het bedrijf zelf. Zij zijn het ideale aanspreekpunt voor het goed organiseren van je werkplek. Misschien kunnen kleine aanpassingen zoals een voetenbankje  al een groot verschil maken in het werkcomfort en in het kunnen volhouden van je job.

Vaak is er ook een psychologisch team dat mee ondersteuning biedt op de werkvloer.

Ben je langer dan een maand afwezig op je werk, door ziekte of een andere reden, dan moet je contact nemen met de arbeidsgeneesheer via de interne of externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Daarnaast moet je ook op consultatie bij de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Daar kunnen bedenkingen i.v.m. het goed kunnen hervatten van je job of eventuele aanpassing van de inhoud of omgeving van je job ook besproken worden. Er bestaat ook de mogelijkheid om in eerste instantie, of voor langere periode, het werk maar deeltijds te hervatten. Met een maximum van de helft van de werktijd die je voor je ziekteperiode deed. Dat heet een progressieve werkhervatting. Dit zijn zaken die je zeker met de adviserend geneesheer kan bespreken.

 

*REIZEN

Vakantie, op reis gaan … meestal kijken we er maanden reikhalzend naar uit. Weg van de dagelijkse sleur en alle verplichtingen, lekker doen wat we willen. Eindelijk tijd om te ontspannen en zorgeloos te genieten.

Maar voor ons dames met lipoedeem is het vaak een ander verhaal. Niet nadenken en rust veranderen al gauw in piekeren en zorgen: kan ik wel in een badpak rondlopen met die benen van me?  Wat zullen de andere hotelgasten wel niet zeggen?  Ik kan toch niet in mijn steunkousen rondlopen bij 30 graden? Om nog maar niet te spreken over die krappe vliegtuigstoeltjes of die ellendige vakantiekiekjes waar je op moet.

Herkenbaar? Verschuilen die zonnige, vrolijke foto’s bij jou vaak een andere kant? Jammer, want ook wij verdienen een zorgeloze vakantie. Daarom willen we in deze rubriek een aantal tips meegeven om goed voorbereid te vertrekken en om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen.

 

 

Aankomende evenementen