Hoewel sporten geen genezing kan bieden, kan het de klachten en symptomen aanzienlijk verminderen. Het kan het succes van andere behandelingen ondersteunen en bovendien leidt het tot een groter uithoudingsvermogen en in het algemeen tot een verbeterde levenskwaliteit. Patiënten met lipoedeem staan vaak voor de opdracht om gewicht te verliezen of om op zijn minst geen extra gewicht op te bouwen. Ook daarbij kan sport helpen.
In eerste instantie is het (over)gewicht misschien net een belemmerende factor. Ook de belasting van de gewrichten bij bepaalde sporten zorgt ervoor dat het allemaal geen evidentie is. Daarvan zijn wij ons bewust, daarom dat we graag een aantal tips meegeven in het algemeen en daarna ingaan op een aantal specifieke sporten.
Er wordt aangeraden om tijdens het sporten (tenzij in het water) de compressiekousen te blijven dragen. Deze ondersteunen de spieren, de venen en het lymfevatenstelsel om bloed naar het hart en het lymfevocht richting de klieren te transporteren. Zonder die compressie bestaat er een risico dat het vocht zich verder ophoopt. Lichte sportcompressie kan ook al helpen omdat de zwaardere kousen vaak niet aangenaam zijn om te dragen tijdens actief en intens sporten.
*SPORTEN IN HET WATER
Sporten is gezond maar betekent ook een serieuze belasting van de gewrichten. En dit moet vermeden worden om de reeds zwaar belaste gewrichten niet verder te beschadigen. Daarom dat sporten in het water ten zeerste aan te raden zijn. De belasting is een pak minder en de waterdruk heeft een positief effect op de oedeem.
Of het nu gaat om zwemmen of aqua fitness of aquarobics, beweging in het water is goed voor het lichaam en dus ook bijzonder effectief. Het is meteen ook de enige sport die zonder het dragen van compressiekousen uitgeoefend kan worden omdat water daar een deel van die functie overneemt. Een bijkomend positief effect is dat het drijfvermogen van het water het lichaamsgewicht vermindert tot een minimum. Op die manier worden niet alleen de benen maar ook rug, armen en buik getraind.
*TRAMPOLINESPRINGEN
Een zeer effectieve en sparende trainingsmethode is trampolinespringen. Tijdens het springen worden niet alleen de spieren versterkt maar wordt ook de lymfatische circulatie gestimuleerd en de vetverbranding aangezwengeld. Tijdens het afzetten worden de spieren aangespannen en in de lucht ontspannen ze weer. Een pompende beweging dus.
Ook bij de tussenwervelschijven heeft de trampoline een positieve invloed. Tijdens het springen wordt de wervelkolom wat in elkaar geduwd en kunnen de tussenwervelschijven beter gehydrateerd worden. Je voorkomt er dus ook nog een hernia mee.
*NORDIC WALKING
Bij Nordic Walking worden alle spiergroepen getraind, zelfs de armen die bij sommige patiënten ook door lipoedeem aangedaan zijn. Het wandelen met stokken is bijzonder gewrichtsbesparend en voor beginners eenvoudig om aan te leren.
*CROSSTRAINER
Een effectieve duurtraining is mogelijk met de crosstrainer. De benen, armen, buik en billen worden getraind. In tegenstelling tot het joggen wordt hierbij geen belasting op de gewrichten uitgeoefend.