Leven met lipoedeem : uiterlijk en verzorging

Leven met lipoedeem is niet altijd gemakkelijk. Het beïnvloed je leven op verschillende manieren. Dit kan gaan van het uiterlijke tot mentale aspecten. Daarom is zelfzorg heel belangrijk.

*UITERLIJK EN VERZORGING

Een goede hygiëne is belangrijk voor iedereen en zeker voor patiënten met oedeem.

● Reinig en verzorg je huid zoveel als kan met PH-neutrale verzorgingsproducten.

● Gebruik geen deodorant op gebieden met oedeem.

● Vermijd knedende massages, het is vaak pijnlijk en er ontstaan al snel blauwe plekken.

● Hete baden, een sauna of een zonnebank kan een negatieve invloed hebben. Extreme warmte zorgt er voor dat er veel bloed naar het weefsel stroomt. Als de afvoer dan niet goed zit, kan de ophoping van lymfe toenemen. Bouw bezoeken aan de sauna bijvoorbeeld op; verken je eigen grenzen en ga er niet over.

 

*KLEDING

Kleren maken de man’ zegt men wel eens. En dat klopt ook voor een groot deel. Want we kunnen er niet om heen: we leven in een maatschappij waarin looks heel erg belangrijk zijn. Stijl is een uithangbord geworden van onze identiteit. We maken gebruik van kleding, make-up, kapsel, accessoires en schoeisel om onszelf uit te drukken. Om kleur en smaak toe te voegen aan onze persoonlijkheid. Niet te verwonderen dat het een grote rol speelt in de eerste indruk die anderen van je krijgen. Een passende outfit staat vaak garant voor een positief beeld.

Kleding heeft dus heel wat invloed. Niet alleen op anderen, maar ook op jezelf. Het kan je blij maken en kracht geven, zelfverzekerd laten voelen … of net niet. Wie niet blij wordt van wat zij in de spiegel ziet, zal dit ook uitstralen. Net daarom is het zo belangrijk om toch die 10 minuten extra tijd te nemen ‘s ochtends en een modieuze outfit samen te stellen. Een outfit waarin je straalt en je goed voelt. Het maakt echt een wereld van verschil.

Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je nu denken. Stevige benen, een slanke taille, 2 tot 3 kledingmaten verschil tussen boven- en onderkant, … het zijn allemaal problemen waar dames met lipoedeem tegenaan lopen. Shoppen is vaak een ware marteling en leidt tot heel wat frustraties. Modieus en goed gekleed voor de dag komen, is een heuse klus. Daarom willen we je met deze rubriek op weg helpen. Iedereen verdient het om zich goed te voelen. Dus ook wij, dames met lipoedeem. Samen gaan we stralen!

 

*DRYBRUSHING

Het lymfestelsel is de afvalstoffendienst van ons lichaam. Hoe beter het lymfevocht stroomt, hoe beter onze afvalstoffen afgevoerd worden. En bij dames met lip/lymfoedeem verloopt dit niet altijd optimaal en zijn dus alle technieken die dit proces ondersteunen welkom.

Eén van die technieken is ‘dry brushing’ of het droogborstelen van de huid. Het helpt om het ontgiftingssysteem onder de huid te activeren. De lymfevaten liggen vlakken onder de huid vandaar dat het makkelijk in beweging te krijgen is.

Droogborstelen doe je voor de douche en zonder gebruik te maken van water of olie, zoals de naam eigenlijk al aangeeft. Je kan daarvoor eender welke borstel gebruiken, het belangrijkste is dat het prettig aanvoelt. Start hier ook langzaam mee op, een tweetal keer per week is meer dan voldoende. Je huid zal immers moeten wennen. Pas ook op in gebieden met wondjes.

Maar hoe doe je dit nu juist? Het is handig om een aantal basistechnieken onder de knie te hebben zodat je zeker weet dat je maximale drainage van afvalstoffen stimuleert.

Het goede nieuws is dat droogborstelen niet alleen helpt om je lymfesysteem te ondersteunen en dus het immuunsysteem versterken, maar dat er ook nog heel wat andere voordelen aan verbonden zijn. We sommen ze hier even voor je op:

– verwijderen cellulitis

– dode huidcellen verwijderen

– bevorderen van de hormoon- en olieproducerende klieren

– versterken van de huid en vroegtijdige veroudering tegen gaan

– stimuleren van de spieren

– bevorderen van de bloedsomloop

– verbeteren van de functie van het zenuwstelsel

– ondersteuning van de spijsvertering

En het is goedkoop en makkelijk !

 

*FASCIA TRAINING

De fascia zijn een onderdeel van het bindweefsel en omsluiten spieren, gewrichten en botten en ook de lymfevaten. Ze bestaan uit water, collageen en kleefstoffen. Bij een verstoorde lymfedrainage, zoals dat dus bij lipoedeem vaak voorkomt, hoopt zich fibrinogeen (een stollingsfactor) in de lymfevaten op en kan het ertoe leiden dat de fascia gaan verkleven. Dit verkleed fasciaweefsel kan een oorzaak zijn van lipoedeem.

Bij de fascia-training moet het verkleefde bindweefsel losgemaakt worden zodat nieuw collageen gevormd kan worden waardoor de fascia weer soepeler worden. Fasciarollen voor zelfmassage zijn in verschillende maten en gradaties verkrijgbaar. Opgelet, het gebruik van zo een rol kan aanvankelijk zeer pijnlijk zijn, tot de verkleefde fascia zich weer los maken.

 

Aankomende evenementen