Leven met lipoedeem: stadia en types

*STADIA EN TYPES

4 soorten en 4 stadia van lipoedeem Wanneer u eindelijk de diagnose lipoedeem krijgt, wordt u zwaar belast. Gediagnosticeerde patiënten hebben vaak jaren gezocht naar wat er mis is met hen. Nu men de diagnose heeft kan men zoeken naar een gepaste therapie. Maar voordat een adequate therapie kan worden gestart, moet de arts het stadium en de ernst van lipoedeem bepalen. Er kunnen in totaal vier fasen en vier typen worden onderscheiden. Hieronder een overzicht:

Vier stadia van lipoedeem

Lipoedeem is onderverdeeld in vier fasen, die de structuur van het weefsel en de textuur van de huid beschrijven. Bij deze veel voorkomende vorm van stadiumclassificatie wordt geen rekening gehouden met pijn, wat nochtans een zeer belangrijke parameter is van lipoedeem. Zelfs in stadium I, wanneer het huidoppervlak nog steeds erg glad lijkt, kunnen patiënten last hebben van enorme pijn in de ledematen, waardoor lang lopen en staan onmogelijk wordt. Bevindingen als deze moeten anders worden behandeld dan een patiënt in stadium I die weinig of geen pijn heeft.

Stadium I: huidoppervlak glad, onderhuids vet verdikt, vetstructuur fijn geknoopt

Stadium II: oneffen huidoppervlak, dikke structuur grof geknoopt

Stadium III: weefsel extra grover en harder, grote gelobde vervormende vetlobben

Stadium IV: extra ernstig lipolymfoedeem

Vier types van lipoedeem

In tegenstelling tot de stadiumclassificatie, die kijkt naar de conditie van de huid en het weefsel, worden de aangetaste delen van het lichaam benoemd bij het classificeren op type.

Type 1: Het onderhuids vet wordt vooral verhoogd op het gebied van billen en heupen, de zogenaamde rijbroek is het resultaat.

Type 2: Lipoedeem is uitgezaaid naar de knieën, wat resulteert in een verhoogde vetvorming aan de binnenkant van de knieën.

Type 3: de ziekte strekt zich nu uit van de heupen tot de enkels.

Type 4: Lipoedeem tast nu ook de armen aan. De polsen worden niet aangetast.

Goed om te weten: lipolymfoedeem is een combinatie van lipoedeem en lymfoedeem dat kan ontstaan als een lipoedeem te lang onbehandeld blijft.

Aankomende evenementen