Afspraak bij dr. Giacalone voor een lymfefluoroscopie ter voorbereiding van een latere knieprothese operatie (30 juli 2020)

Vandaag was ik bij dr. Giacalone voor de eerder aangekondigde lymfefluoroscopie. Dit is een echografie met hoge frequentie, waarbij tussen de tenen een fluorescerende contraststof wordt ingespoten. Deze inspuiting gebeurt onder plaatselijke verdoving. De rest van het onderzoek is geheel pijnloos.

Nadat de vloeistof is ingespoten kan je (net zoals bij een echografie) op een scherm de weg volgen die ze in de lymfevaten aflegt (zie filmpjes in bijlage). Dr. Giacalone stimuleert die vloeistof met een pen, die tegelijkertijd op haar beurt de lymfebanen op de benen in kaart brengt (zie foto in bijlage).

Met deze beelden ga ik op 31/8 naar de orthopedist, die hiervan gebruik zal maken bij de knieprothese operatie. Deze beelden moeten ervoor zorgen dat hierbij geen lymfevaten beschadigd worden.

Dr. Giacalone was ook heel enthousiast over de oprichting van de vzw patiëntenvereniging Lipoedeem België. Hij wil in september-oktober zelfs een webinar geven waarin hij informatie zal geven over lipo-lymfoedeem in het algemeen, maar ook over de stand van zaken in het onderzoek en de behandeling van deze nog veel te onbekende chronische ziekte.

Hilde H.

10 likes
Prev post: Controleonderzoek bij dr. Giacalone n.a.v. LVVP (12 juni 2020)Next post: Onze VZW nu echt van start!

Aankomende evenementen