Koolhydraatarme levensstijl

Ook dit voedingspatroon is eigenlijk geen ‘dieet’ maar eerder een nieuwe manier van leven. Het kan je helpen om natuurlijk en gezond te eten en je verliest ook de nodige kilo’s en centimeters. Bovendien is het niet zo moeilijk om vol te houden. De laatste wetenschappelijke onderzoeken ondersteunen deze stelling: een koolhydraatarm voedingspatroon met weinig suikers en zetmeel is veel gezonder dan een koolhydraatrijk dieet.

Men spreekt van een koolhydraatarm dieet als je zo’n 20 à 25% van je energiebehoefte uit koolhydraten haalt. Concreet is dat zo’n 100 gram per dag. Uiteraard is dit meer voor mensen die intensief sporten of bijvoorbeeld een heel actieve job hebben. Met koolhydraten bedoelt men enkel de suikers en het zetmeel zoals je die bijvoorbeeld in snoep, granen of veel kant-en klare producten kan vinden.

Nu kan het misschien lijken alsof je de hele dag calorieën en koolhydraten moet gaan tellen maar dat is eigenlijk niet nodig. Ontzettend veel producten bevatten van nature uit weinig tot geen koolhydraten. Vandaar dat je al een heel eind komt, door gewoon te kiezen voor onbewerkte en natuurlijke voeding. Zo kan je bijvoorbeeld zoveel groenten eten als je wilt. Dit geldt ook voor kruiden en specerijen. Hieronder zetten we het even allemaal op een rijtje.

● Groenten: zo veel als je wilt.

● Kruiden en specerijen: zo veel als je wilt.

● Noten, zaden en pitten: maximaal één handje per dag.

● Natuurlijke vetten: maximaal 3 porties (klontje of eetlepel) per dag.

● Scharreleieren: maximaal 2 per dag.

● Koudwater vis: maximaal 3 keer per week.

● Grasgevoerd vlees: maximaal 2 keer per week.

● Vleesvervangers: tempé, peulvruchten en quinoa. Alleen om vlees of vis te vervangen.

● Griekse yoghurt of kwark: maximaal 3 keer per week.

● Geitenkaas, hüttenkäse of feta: maximaal 1 keer per week.

Verder wordt er aangeraden om suikers te vermijden. Niet alleen in voeding maar bijvoorbeeld ook in frisdranken of alcohol. Fruit kan best veel (natuurlijke) suikers bevatten, beperk je dus tot 1 stuk per dag. Vermijd granen en zetmeel ook volledig. Wil je dit toch eten, kies dan voor havermout of boekweit, dit zijn de beste opties. Hou er rekening mee dat quinoa en peulvruchten flink wat koolhydraten bevatten. Zet ze dus niet al te vaak op het menu. Eenmaal per week is meer dan voldoende.

Aankomende evenementen