Ons lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Daarvoor boort het drie stoffen aan; koolhydraten, eiwitten en vetten. In het klassieke voedingspatroon wordt de energie voornamelijk uit koolhydraten (suikers, vezels en zetmeel) gehaald, wel tot 70% soms. Bij een ketogene levensstijl streeft men ernaar om die koolhydraten te vervangen door vetten. Zo word je, op termijn, een efficiënte vetverbrander en verdwijnt de ‘verslaving’ aan suiker. Kort gezegd, een ketogene levensstijl is dus eigenlijk een streng koolhydraat- en suikerarm voedingspatroon.
Zonder dat we erbij stil staan, eten we allemaal veel koolhydraten. Tot 300 gram of meer per dag, is geen uitzondering. Dit is veel en in de meeste gevallen krijgt ons lichaam dit, tenzij met intensief sporten, nooit allemaal verbrand. Het gevolg is dat dit opgeslagen wordt als vet. Door deze dus minder in te nemen en te vervangen door meer gezonde vetten en eiwitten, schakelt je lichaam over op een andere energiebron. Vet wordt nu niet meer opgeslagen maar is de energieleverancier geworden. Eenmaal die omschakeling bereikt is, ben je in ‘ketose’. Dit betekent concreet dat je lever ketonen gaat produceren die energie leveren en ons laten functioneren, desondanks de beperkte inname van glucose. In een strikt ketogene levensstijl consumeert men niet meer dan 20 à 25 gram koolhydraten per dag.
Deze omschakeling kost tijd, inspanning, doorzettingsvermogen en planning. Lees je vooraf goed in en zoek op wat je wel en niet mag eten. Het is in het begin niet eenvoudig om te koken zonder koolhydraten en het vergt wel wat omdenken. Gelukkig kan je tegenwoordig heel wat inspiratie online vinden. Maak ook een planning, want last-minute shoppen of koken zonder koolhydraten is in het begin geen evidentie. Pas dan zal je merken, hoeveel we ervan consumeren.
Het is ook geen vrijgeleide om nu zomaar alle vetten te gaan eten. Het is belangrijk dat je kiest voor de juiste voedingsmiddelen en dat de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vet in balans is. Deze is voor iedereen anders afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht en activiteitsniveau. Bereken deze dus en ga niet zo maar in het wilde weg aan de slag.
Hou er ook rekening mee dat je lichaam zich in het begin moet aanpassen en dat je misschien wat zwak en moe zal zijn. Je kan last hebben van hoofdpijn en een slecht humeur. Dit wordt de ‘keto-griep’ genoemd. Dit verdwijnt gelukkig vanzelf na een paar dagen. Zorg er voor dat je in die periode voldoende zout binnen krijgt om de bijwerkingen wat te verlichten.