Bij wie kan ik terecht?
Een juiste diagnose is de eerste stap naar een betere behandeling en meer begrip voor je klachten. Het helpt bovendien om verergering te voorkomen. Een correcte diagnose kan veel verschil maken in hoe jij, je huisarts en andere zorgverleners omgaan met je symptomen en de gevolgen van lipoedeem op lange termijn.
Denk je dat je lipoedeem hebt? Bespreek dit dan eerst met je huisarts. Die bekijkt je klachten, medische voorgeschiedenis en voert lichamelijk onderzoek uit. Vervolgens kan hij of zij je doorverwijzen naar een specialist, zoals een vaatchirurg, dermatoloog of oedeemfysiotherapeut. Soms werken artsen samen in een multidisciplinair team, bijvoorbeeld in een lymfoedeem- of lipoedeemkliniek, waar je advies krijgt over diagnose, behandeling en leefstijl.
Helaas is lipoedeem nog vaak onbekend bij zorgverleners en wordt het soms onterecht verward met obesitas of lymfoedeem. Dat betekent niet dat deze nooit samen voorkomen — vaak is dat juist wel het geval — maar het kan de diagnose bemoeilijken. Laat je hierdoor niet ontmoedigen; blijf zoeken naar een zorgverlener die wél bekend is met de aandoening.
Vind je het lastig of gênant om je klachten met je arts te bespreken? Weet dan dat je niet de enige bent. Steeds meer dokters hebben ervaring met lipoedeem en de bekendheid van de aandoening groeit, waardoor de kans op een juiste diagnose toeneemt. Hier kan je een brief downloaden die je kan meenemen naar je huisarts en in de rubriek ‘Hulp’ vind je heel wat tips om je gesprek goed voor te bereiden.
Wil je ervaringen delen of tips krijgen? Sluit je dan aan bij de besloten Facebookgroep Lotgenoten Lipoedeem België. Aanmelden kan door drie vragen te beantwoorden; zo houden we de groep veilig en vertrouwd voor iedereen. Eenmaal lid kun je advies vragen over artsen in jouw regio en ervaringen uitwisselen met anderen.